Øyekatarr

Øyekatarr, eller øyebetennelse (konjunktivitt), er en svært vanlig øyesykdom, og skyldes en betennelse i øyets ytterste hinne. Tilstanden gir rennende og røde øyne, og den kan smitte lett.

Øyekatarr

Hva skyldes øyekatarr?

Øyekatarr skyldes betennelse i den ytterste slimhinnen i øyet. Hinnen dekker det hvite i øyet og innsiden av øyelokket. En øyekatarr rammer ikke selve øyet og er ikke skadelig for synet.

Som regel starter en øyekatarr på ett øye, men sprer seg ofte til det andre øyet innen 1-2 dager. Tilstanden gir kløe, lett svie, røde og rennende øyne. Gulaktig puss fra øyet kan forekomme, og øyet kan være klistret igjen etter søvn. En øyekatarr er sjelden smertefull.

Dersom betennelsen er forårsaket av bakterier eller virus, kalles den for en infeksiøs øyekatarr. En slik øyekatarr smitter lett, som regel via dråpesmitte eller direkte kontakt med fingre. Virus er den vanligste årsaken til øyekatarr hos barn, og spres ofte raskt i ulike miljøer, slik som i barnehager og skole. Betennelser forårsaket av bakterier forekommer også hos barn, men er mest vanlig hos voksne.

Fremmedlegemer i øyet, slik som sandkorn, støv og pollen, eller allergiske reaksjoner, kan også gi betennelsestilstand på øyet. En slik øyekatarr er ikke smittsom.

Tette tårekanaler hos spebarn kan føre til øyekatarr. Dette fordi en tett tårekanal gir en mindre effektiv rensing av øyet. Øyet blir som regel ikke rødt i disse tilfellene, og ofte er det kun ett øye som rammes.

Personer med veldig tørre øyne har også en økt risiko for å få øyekatarr. Noen sykdommer, slik som Sjøgrens syndrom, samt flere typer legemidler, kan gi tørre øyne. Det er derfor viktig å dryppe øynene jevnlig med øyedråper eller salve som kan lindre tørre øyne. Du finner et bredt utvalg på apoteket.

Symptomer på øyekatarr

Symptomene kan forekomme på ett eller begge øyne.

  • Følelse av et fremmedlegeme på øyet
  • Kløe, lett svie, røde og rennende øyne 
  • Gulaktig pussdannelse fra øyet 
  • Gjenklistret øye etter søvn 
  • Sjeldent smertefullt 

Hvordan behandle øyekatarr?

Øyekatarr går som regel over av seg selv. Dersom øyekatarren skyldes en bakterie, kan tilstanden behandles med antibiotika i form av øyedråper og/eller øyesalve. Behandling med antibiotika vil kunne forkorte plagene og sykdomsforløpet. Som regel smittes begge øyne, og det kan derfor være lurt å behandle begge øynene samtidig, selv når kun det ene øyet har synlige symptomer. Det er anbefalt å behandle øynene i to dager etter at symptomene har forsvunnet, dersom ikke annet er avtalt med lege. Da unngår du at infeksjonen kommer tilbake igjen.

Øyedråper og øyesalver skal som regel ikke brukes i mer enn fire uker etter at de er åpnet, og de kan ofte oppbevares i romtemperatur selv om de blir oppbevart i kjøleskap på apoteket. Les på pakningen eller spør på apoteket dersom du er usikker!

Les alltid pakningsvedlegget nøye før bruk. 

Behandling med antibiotika vil ikke ha noe effekt dersom øyekatarren skyldes et virus.

Øynene kan renses og puss kan fjernes med sterile engangskluter eller tupfere fuktet med sterilt, fysiologisk saltvann flere ganger daglig. Fjern også eventuelt puss fra øyet før påføring av øyedråper og/eller øyesalve.

For å begrense smitten til andre er det viktig å holde fingrene unna øynene, samt å være nøye med håndhygienen.

Bruk av kontaktlinser og øyesminke bør begrenses under øyekatarren, og det kan være lurt å kaste gammel øyesminke etterpå.

Barnehage og skole

I følge Folkehelseinstituttet, er det ikke grunnlag for at barnet må være hjemme fra barnehage eller skole ved mild til moderat øyekatarr. Behandling må heller ikke være påbegynt før barnet kan være i barnehage eller skole. Ved kraftig øyekatarr med mye pussdannelse fra øyet, bør barnet være hjemme på grunn av smittefare.

Når skal lege kontaktes?

  • Dersom symptomene varer over flere dager.
  • Dersom øyekatarr oppstår i barnets første leveuker.
  • Dersom ensidig øyekatarr oppstår hyppig hos spebarn.
  • Dersom øyet er skadet eller du har fått noe på øyet som ikke forsvinner.
  • Ved lysskyhet og smerter.
  • Dersom synet blir uklart.
  • Dersom behandling med antibiotika ikke gir bedring etter 4 dager.
  • Ved kontaklinsebruk er det viktig at øyekatarren behandles raskt, dette for å unngå mer alvorlige øyeinfeksjoner, for eksempel hornhinnebetennelse.


Denne artikkelen er basert på artikkelen Øyekatarr/øyebetennelsevitusapotek.no.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, vitusapotek.no, Folkehelseinstituttet.