Flått

Flått (skogflått) er en liten midd, som suger blod fra mennesker og dyr. De fleste flåttbitt er ufarlige, men kan også være opphav til sykdom som borreliose og skogflåttencefalitt. Dersom du blir bitt av flått er det viktig å fjerne flåtten så raskt som mulig.

Flått

Hva er flått?

Flått er en liten midd og tilhører tilhører edderkoppdyrene (8 bein og ingen antenner). Flåtten er normalt 2 millimeter lang, men den kan bli opptil 1,5 centimeter når den har sugd blod.

Forebygging av flåttbitt

Ferdes du i områder med mye flått er det noen enkle forholdsregler som kan begrense risikoen for flåttbitt.

 • Bruk myggmidler eller flåttmiddel som inneholder DEET, PMD eller Icaridin (enkelte myggmidler reduserer også risikoen for flåttbitt).
 • Gå på stier fremfor i terreng med høyt gress, busker og kratt.
 • Dekk deg godt til med klær (vær ekstra nøye med å dekke til bein og ankler).
 • Bruk gjerne lange bukser.
 • En veterinær kan forskrive forebyggende medisin mot flått hos hunder og katter.

På mennesker kan flåtten bite seg fast overalt, men områder med tynn hud som lysken, knehasene, armhulene og området bak ørene, er særlig utsatte.

Sjekk både hud og klær etter ferdsel i område med mye flått. Sjekk også hunder og katter som beveger seg i flåttområder.

Hvordan fjerne flåtten?

Fjern flåtten så raskt som mulig. Sjansen for overføring av smitte er liten dersom flåtten fjernes innen et døgn.

 1. Bruk en vanlig pinsett eller en flåttfjerner som du får kjøpt på apoteket. Har du ikke dette, kan du fjerne flåtten med neglene.
 2. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Det har liten betydning om deler av flåttens biteredskaper blir sittende igjen i huden.
 3. Vask bittstedet med desinfiserende middel eller såpevann, og påfør gjerne en reseptfri sårsalve etterpå.

Ikke bruk oljer, fett, vaselin, smør eller lignede til å fjerne flåtten. Dette gjør det vanskeligere å fjerne flåtten.

Er flåttbitt farlig?

De fleste flåttbitt er ufarlige, men det er viktig å fjerne flått raskt. Jo lengre en flått får sitte fast jo større er risikoen for smitteoverføring. Flått som får sitte på i mindre enn 24 timer overfører sjeldent sykdommer. Den vanligste sykdommen som overføres med flåttbitt i Norge er borreliose (Lyme borreliose), som skyldes bakterier fra slekten Borrelia. Skogflåttencefalitt (hjernebetennelse) er en annen flåttbåren sykdom, som skyldes TBE-viruset.

Borreliose

Sykdommen som overføres hyppigst med flåttbitt er borreliose (Lyme borreliose). Borreliose kjennetegnes ved et ringformet og rødt utslett rundt bittstedet som oppstår 3-30 dager etter flåttbittet, og som gradvis spres utover. Influensalignende symptomer som feber og hovne lymfekjertler kan også tyde på borreliainfeksjon. Kontakt alltid lege ved mistanke om borreliose. Sykdommen behandles med antibiotika.

Skogflåttencefalitt

Flått kan i sjeldne tilfeller være bærer av TBE-virus (tick-borne encephalitis) som kan forårsake skogflåttencefalitt, en infeksjon i sentralnervesystemet. Skogflåttencefalitt kan gi alt fra et mildt til svært alvorlig sykdomsforløp i form av hjernebetennelse. Skogflåttencefalitt er regnet som en etablert sykdom i kystdistriktene i Sør-Norge, men flått med TBE-virus kan også dukke opp andre steder. Det finnes ingen spesifikk behandling mot skogflåttencefalitt, men det finnes en vaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler barn og voksne som ferdes mye i skog og mark i kjente flåttområder i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold å ta TBE-vaksinen. Dette gjelder både fastboende og besøkende.

Mest utbredt i kystområdene i sørlige deler av landet

Flåtten trives best på fuktige steder med gress, småbusker, kratt eller i skog. I Norge finner vi flått spesielt i kystområdene helt opp til Helgeland. Men den er aller mest vanlig på Sørlandet. Fordi flåtten også suger blod fra fugler kan flått transporteres over store avstander og dukke opp mange ulike steder. Flått er imidlertid også observert lenger nordover i landet.

www.flattogflue.no er folkehelseinstituttet og vetrinærinstituttets side over utbredelsen av flått i Norge basert på frivillig registrering.

Når bør du oppsøke lege?

 • Dersom det oppstår et rødt og ringformet utslett rundt bittstedet.
 • Ved influensalignede symptomer med feber og hovne lymfekjertler.
 • Hvis du får en generell sykdomsfølelse etter å ha blitt bitt av flått.
 • Ved behov for forebyggende flåttmiddel til hund eller katt.

Kilder: Folkehelseinstituttet, Norsk helseinformatikk for helsepersonell og Norsk elektronisk legehåndbok