Hemoroider

Hemoroider oppstår ved økt press på blodårene ved endetarmen. Dette gir kløe og svie, og i noen tilfeller sterke smerter i endetarmsåpningen. Dersom du har hemoroider er det viktig med regelmessig mosjon, gode avføringsvaner og riktig kosthold.

Hemoroider

Hva er hemoroider?

Hemoroider er utposning av blodårer i endetarmen som oppstår på grunn av økt trykk mot disse. Noen av årsakene til dette kan være graviditet, forstoppelse, fedme, tungt kroppsarbeid og mye stillesitting. I noen tilfeller kan hemoroider være forårsaket av skrumplever eller forstørret prostata.

Hva er symptomene på hemoroider?

Symptomene på hemoroider kan være kløe og svie i endetarmsåpningen. Noen opplever sterke smerter i dette området. Man kan i noen tilfeller se blod i avføringen eller en brunlig væske i undertøyet.

Hvordan behandler man hemoroider?

Hemoroider kan behandles med salver og kremer. Disse gir en smerte- og/eller kløestillende effekt. Man kan også gjøre mye selv for å redusere plagene og risikoen for å få hemoroider. Det er viktig med regelmessig mosjon, gode avføringsvaner (gå på do når man må), og påse at man får i seg rikelig med væske og tilstrekkelig med fiber.

Når bør man kontakte lege?

Blødning fra endetarmen kan være tegn på en alvorlig sykdom, og en bør derfor kontakte lege dersom man opplever dette. Om du ikke opplever bedring av symptomene etter et par uker ved bruk av reseptfrie legemidler mot hemoroider bør man oppsøke lege.

Kilde:

Denne artikkelen er basert på artikkelen Hemoroider fra vitusapotek.no