Hodelus

Barn i barnehager og på barneskoler er særlig utsatt for hodelus på grunn av lek med mye nærkontakt. For å forebygge spredning og større utbrudd, er jevnlig sjekk for hodelus det beste tiltaket. Undersøk derfor barna for lus jevnlig, og minst 1 gang i måneden.

Hodelus

Luseradaren

Følg med på lusestatusen der du bor på luseradar.no.

Slik oppdager du hodelus

Det er ikke lett å oppdage lus, men det er flere tegn man kan se etter. Typiske tegn kan være:

  • Kløe i hodebunnen 
  • Sår eller infeksjoner i hodebunn 
  • Luseavføring, som ser ut som svart pulver  

Å fukte håret for deretter å gre det med lusekam, kan være en effektiv måte å oppdage lusene på. Årsaken er at fuktig hår hemmer lusenes mobilitet slik at de oppdages lettere.

Plasser et hvitt håndkle over skuldrene og gre håret. Se etter lus og egg på både håndkleet og lusekammen.

Hodleusen ses oftest i nakken, bak ørene og opp mot issen.

Utseende på lus

Fullvokste lus er 2-3 millimeter lange. De kan være forskjellige i fargen, herunder sorte, gjennomsiktige, grå, røde eller brune. Det er oftest unge lus som er gjennomsiktige. Luseeggene er hvite, men kan også ha en gjennomsiktig gulhvitaktig karakter.

Bruk gjerne en lupe som hjelpemiddel for å se lus og luseegg, men det er også mulig å se begge deler med det blotte øyet. 

Hvordan forebygge lusesmitte? 

  • Undersøke barna jevnlig for lus, helst hver uke og minimum månedlig.
  • Ikke lån hodeplagg, hårstrikker, børster og skjerf av hverandre.
  • Gi beskjed til familien, skolen eller barnehagen når lus oppdages slik at alle sjekkes og gjensmitte unngås.
  • Forebyggende spray kan forsøkes og fås kjøpt på apoteket. Sprayen kan brukes av alle over 2 år.

Hvordan smitter lus?

Lus flyr og hopper ikke, de kryper.  Lus kryper fra et hode til et annet ved nærkontakt.

Hodelus er avhengig av å suge blod to ganger om dagen. De overlever kun inntil 2 døgn uten at de er i kontakt med hodebunnen.

Behandling av lus

Behandling er viktig når man oppdager lus. De som har lus, skal behandles. Det er ikke nødvendig å holde barn hjemme fra barnehage/skole, men start behadling så raskt som mulig.

Lusemidler

Det finnes mange produkter å velge mellom på apoteket. Ønsker du å forebyggende hodelus, kan du forsøke en spray som du også får kjøpt i apotek. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye på produktet.

Det er viktig å fullføre behandlingen, og behandlingen bør gjentas etter 8-14 dager for å sikre at ingen lus eller luseegg overlever. 

Gre håret med lusekam

Fukt og gre håret nøye fra hodebunnen og ned til hårspissene. Del håret inn i ulike deler og gre hver del nøye. Rens kammen etter hvert tak. Gre håret hver dag eller hver annen dag i ca. 2 uker.

Håndkleet som brukes og lusekammen må vaskes ved 60 °C eller legges i fryseren i minst 4 timer for å drepe lus og egg. Håret bør kontrolleres daglig i 3 uker etter påbegynt behandling.

Barbering av hodet

Lusen trenger hodebunnen for å overleve. Hårlengde på under 0,5 cm hindrer lusene i å feste seg.

Hva om nye lus oppdages etter behandling?

Dersom levende lus oppdages etter fullført kur bør du prøve et annet lusemiddel. Dersom du oppdager levende lus etter den første av de to anbefalte behandlingene, så er dette nyutklekkede lus. Du bør ikke bytte lusemiddel, men fullføre kuren som normalt.

Det er ikke uvanlig å se døde eller klekte egg i håret etter at man har hatt lus. Nye egg sitter gjerne nærmere enn 1 cm fra hodebunnen, og oppdager man dette etter fullført behandling, bør man være ekstra påpasselig med å sjekke for levende lus.

Hvordan bli kvitt lus i hjemmet

Hodeplagg, sengetøy og håndklær bør vaskes ved minst 60 ºC, eller fryses ned over natten (-20 ºC i minst 4 timer).

 

Denne artikkelen er basert på artikkelen Hodelusvitusapotek.no.

Kilder: Vitusapotek.no, Folkehelseinstituttet, Norsk elektronisk legehåndbok, Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell, Felleskatalogen, Produsentinformasjon og Relis