Husk solbeskyttelse!
Solkrem er viktig for å beskytte huden mot solens UV-stråler. Kreftforeningen anbefaler å bruke solkrem med minimum solfaktor 30.
Hvorfor skal jeg bruke solkrem?
Solkrem er det ikke vanskelig å argumentere for hvorfor du bør bruke. Solens stråler er gode å kjenne, men det er viktig å være klar over hvilke negative effekter overdreven og ubeskyttet soling kan ha.
- Du kan bli solbrent. Å bli solbrent øker risikoen for hudkreft.
- Soling kan øke talgproduksjonen i huden og forverre kviser.
- Sola kan gi herpesutbrudd (”forkjølelsessår”) på leppene.
- Soling kan føre til tidlig aldring av huden og rynker.
- Pigmentflekker kan oppstå av soling.
- Sola kan tørke ut huden.
Hva er UV-stråler, og hvorfor er de skadelige?
Ultrafiolette stråler, UV-stråler er elektromagnetisk stråling med kortere bølgelengde enn synlig lys. UV-stråler er dermed ikke synlige, men de er der og de kan skade huden vår. UV-stråler kommer naturlig fra sola. Det finnes også kunstige kilder til UV-stråler for eksempel i solarier.
UV-stråler kan være skadelige først og fremst på grunn av at de kan forårsake DNA-skader i hudceller og kan føre til hudkreft.
- UVA-stråler gir oss brunfarge ved at de mørkner det pigmentet vi allerede har i huden. Hoveddelen av UV-strålene er UVA stråler.
- UVB-stråler har hovedansvaret for at vi blir solbrente. UVB-stråler stimulerer til produksjon av mer pigment, og gir en ”dypere” brunfarge enn UVA-stråler. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler.
- UVC-stråler er de mest energirike UV-strålene. Beskyttelse er ikke nødvendig da UVC-stråler stoppes i atmosfæren.
Hva er solfaktor?
Solfaktor er et relativt tall som angir hvor lenge du kan oppholde deg i solen uten å bli solbrent, sammenlignet med uten solkrem. Solfaktor angir beskyttelse mot UVB-stråler.
Hvilken solfaktor bør jeg velge?
Kreftforeningen anbefaler å bruke minimum solfaktor 30. Behovet for solbeskyttelse vil være avhengig av hvor sterk solen er og hva slags hudtype du har. Barns hud er tynnere enn voksen hud, og barn trenger ekstra god solbeskyttelse.
Noen medisiner kan gjøre deg mer følsom for sollys. Dersom dette angår deg og de medisinene du bruker, bør du beskytte deg ekstra godt mot solen, og i noen tilfeller holde deg helt unna soling.
UV-indeks er et mål på hvor sterk UV-strålingen er fra solen. Jo høyere UV-indeks, jo sterkere stråling. Sjekk UV-indeksen der du oppholder deg. Er du på sjøen en skyfri dag hvor sola står høyt på himmelen er det mest sannsynlig en svært høy UV-indeks.
Solfilter – hva er det?
Solfilteret er det stoffet eller stoffene i solkremen som beskytter huden mot skadelige UV-stråler. Det finnes solkremer som inneholder kjemisk-, fysisk- eller partikkelfilter eller en kombinasjon av disse. Alle solfiltere fungerer like godt. Velg en solkrem som passer for deg!
Kreftforeningens solvettregler
- Bruk klær, solhatt og solbriller
- Bruk solkrem med minst faktor 30
- Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft
- Ta pauser fra solen
Kan jeg bruke solkrem fra forrige sommer?
Hvor mye en solkrem ødelegges kommer an på hvordan den har vært oppbevart. Dersom solkremen har vært ustsatt for mye sol og varme soldager, kan holdbareheten være redusert og du bør bytte ut solkremen. Har du oppbevart solkremen riktig, vil den ha den holdbarheten som er påført. Solkrem som har gått ut på dato bør byttes ut, da effekten kan være redusert.
Riktig bruk av solkrem
- Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en hel kropp
- Smør deg en halvtime før du skal ut i solen og gjenta smøringen i løpet av dagen (spesielt etter bading)
- Vær nøye med utsatte områder som lepper, nese, øre og hals, og smør hodebunnen hvis du er skallet
- Smør deg med en fuktighetskrem eller after sun etter soling
Kilder: Kreftforeningen, Statens strålevern, Norsk elektronisk legehåndbok, ACO Nordic, Helsedirektoratet, Store norske leksikon, Novartis og Apotekforeningen.