Kvalme

Kvalme

De aller fleste har opplevd å være kvalm fra tid til annen. Det er en svært ubehagelig følelse, som kan redusere allmenntilstanden betraktelig. Kvalme er kroppens måte å si ifra om at noe er feil.

Hva er kvalme?

Kvalmefølelsen utløses fra hjernens brekningssenter. Brekningssenteret mottar signaler fra blant annet fordøyelsessystemet om at noe er galt, og utløser deretter kvalme eller brekninger. Selv om det er ubehagelig å kaste opp er dette ofte til det beste, da kroppen kvitter seg med potensielt skadelige stoffer på denne måten.

Vanlige årsaker til kvalme

  • Graviditet – hyppigst i svangerskapets første trimester.
  • Omgangssyke eller andre infeksjoner i mage/tarm
  • Noen sykdommer, for eksempel kreft og migrene
  • Matforgiftning
  • Matintoleranse/-allergi

Hva kan man gjøre selv?

Ofte er kvalme uunngåelig, og man må bare ta tiden til hjelp. For å redusere sjansen for å få omgangssyke er det viktig med god håndhygiene, og for å unngå matforgiftning er det lurt å ta sansene (lukt og øyne) til bruk før man spiser maten.

For å redusere kvalmefølelsen er det lurt å spise små måltider hyppig (unngå krydret, fet og mat som lukter veldig mye), drikke små slurker med vann ofte og få frisk luft. Om man opplever kvalme som følge av sykdom kan legen vurdere å skrive ut legemidler som reduserer kvalmefølelsen.

Kilde:

Denne artikkelen er basert på artikkelen Kvalme og oppkast fra vitusapotek.no