Munn- og tannpleie

Gode tannpleierutiner gir deg ikke bare et skinnende og flott smil. Det hjelper også mot dårlig ånde og bidrar til bedre tannhelse. Begynn tannstellet med rens, fortsett med puss og avslutt med skyll.

Munn- og tannpleie

Rens

En tann har fem flater, og tannbørsten rengjør kun tre av dem. Bruk derfor tanntråd morgen og kveld for å fjerne matrester og plakk som blir liggende mellom tennene. Trekk tråden ned mellom tennene, og deretter et par millimeter ned i tannkjøttet. Gjør små bevegelser med tråden for å rense først den ene tannsiden, så den andre. Har du store mellomrom mellom tennene kan en mellomromsbørste være en god løsning.

PS! Husk å ha tannstikkere lett tilgjengelig etter hvert måltid.

Puss

Puss tennene med fluortannkrem morgen og kveld. Bruk god tid på hver tann og lag deg gjerne en rutine som sikrer at du husker å pusse alle flater. En god tannpuss bør vare i omtrent 2 minutter. Bruk en myk tannbørste, og ikke vær for hardhendt. Bruk heller lenger tid dersom du føler at tennene ikke blir rene. Tannbørsten bør byttes ut når busten begynner å sprike, minst fire ganger i året.

Skyll

Mange skyller tennene med vann etter tannpussen. Da skyller de samtidig bort fluorbeskyttelsen som tannkremen gir. Skyller du munnen med munnskyll som inneholder fluor, bevarer du fluorbeskyttelsen. Fluortilskudd er særlig viktig for de som er plaget med mye hull i tennnene og/eller har munntørrhet. Om du er plaget med dårlig ånde kan munnskyllevann som inneholder sink være et godt alternativ. Spør oss gjerne på apoteket om du er usikker på hvilke produkter som passer best til deg.

Huskeliste

  • Puss tennene morgen og kveld.
  • Husk tanntråd eller mellomromsbørste! Ikke skyll munnen med vann rett etter tannpussen. Bruk heller munnskyllevann med fluor.
  • Fluortabletter kan være nyttig om du ofte er plaget med hull i tennene og/eller har munntørrhet.
  • Munntørrhet øker risikoen for bl.a. hull i tennene. Sukkerfri tyggis eller drops bidrar til økt spyttproduksjon som bedrer munntørrheten.
  • Tennene dine trives best hvis du bruker vann som tørstedrikk. Oppsøk tannlege regelmessig.

Kilder: Norsk Tannpleierforening, Jordan, helsenorge.no.