Munntørrhet

Munntørrhet (xerostomi) er en tilstand som rammer mange, og er en vanlig bivirkning av flere legemidler. Dersom en er tørr i munnen over lengre tid, kan dette være uheldig og føre til en rekke munn- og tannplager, slik som hull i tennene, dårlig ånde og soppinfeksjon i munnen.

Munntørrhet

Hvordan oppstår munntørrhet?

Munntørrhet er et vanlig problem, og oppstår dersom det produseres for lite spytt eller dersom sammensetningen av spytt ikke er som den skal.

Den vanligste årsaken til munntørrhet er legemiddelbruk, og en rekke ulike legemidler kan gi munntørrhet som bivirkning. Legemidler mot allergi, astma, depresjon, psykiske lidelser og høyt blodtrykk er noen av legemidlene som kan gi denne bivirkningen.

Noen sykdommer, slik som Sjøgrens syndrom og diabetes, kan også gi munntørrhet.

Andre årsaker til munntørrhet kan være ved ulike angsttilstander og strålebehandling og operasjoner i ansiktsområdet, eller dersom en sover med åpen munn om natten.

Eldre har ofte en redusert spyttproduksjon, fordi spyttkjertlene krymper og produserer dermed mindre spytt.

Hvorfor er spytt viktig?

For å unngå sykdommer i munnhulen, har spytt en avgjørende funksjon. Spyttet beskytter tennene våre og munnhulen, nøytraliserer syre og hemmer vekst av bakterier og sopp i munnhulen. Spytt motvirker på denne måten også tannråte, hull i tennene, tannkjøttbetennelse og soppinfeksjon i munnen. En velfungerende spyttproduksjon gir velvære. Spyttet smører munnslimhinnen og gjør det dermed enklere for oss å prate, tygge og svelge. Spytt er i tillegg viktig for smakssansene våres og for fordøylesen.

Munntørrhet – symptomer

  • Tørste 
  • Dårlig ånde 
  • Ubehag i munn og munnhule 
  • Tørre lepper 
  • Sopp i munnviken 
  • Brennende følelse i munnen ved inntak av sterk og syrlig mat 
  • Hull i tennene
  • Tale-, tygge- og svelgevansker (alvorlige tilfeller av munntørrhet) 

Råd til deg med munntørrhet

Stell godt med munnhygienen din! Bruk alltid produkter med fluor og fluortilskudd for å forhindre hull i tennene. Anbefalt inntak for voksne bør ikke overskride 2,5 mg daglig (i tillegg til fluortannkrem). Bruk en tannkrem uten såpestoffer, da disse kan irritere munnhuleslimhinnen, og rens mellom tennene med tanntråd hver dag. Vær nøye med å drikke nok vann hver dag, og unngå mat og drikke med mye tilsatt sukker.

På apoteket finner du en rekke produkter som øker spyttproduksjonen, smører munnslimhinnen og som hjelper mot munntørrhet. Sugetabletter er nyttige å bruke igjennom dagen, mens munngele eller klebetabletter er fine å bruke på natten.

Det er også viktig å gå regelmessig til tannlege eller tannpleier.

Kontakt lege dersom

  • Du slite med plagsom munntørrhet som du ikke klarer å lindre selv.
  • Du går på legemidler som gir kraftig munntørrhet. Legen kan vurdere å justere dosen din eller bytte til et annet legemiddel. Vær oppmerkosm på at slike justeringer alltid skal gjøres etter avtale med lege.


Denne artikkelen er basert på artikkelen Munntørrhetvitusapotek.no.

Kilder: Vitusapotek.no, Norsk Helseinformatikk for helsepersonell, Norsk elektronisk legehåndbok, RELIS