Myggstikk

Mygg kan gjøre sommerkvelder til en plage når de svermer rundt. Bare hunnmyggen suger blod, hannmyggen klarer seg med nektar fra blomstene til de dør. Myggen er mest aktiv om kvelden og om natten, det er derfor ekstra lurt å bruke beskyttelse mot myggen da.

Myggstikk

Myggstikk

Myggstikk reagerer vi svært forskjellig på. Noen får en liten prikk, mens andre kan hovne opp og bli veldig røde. Myggstikk klør ofte, men forsvinner av seg selv i løpet av et par dager.

Blir noen stukket mer av mygg enn andre?

Enkelte føler seg mer plaget av mygg enn andre. Hvorfor det er på denne måten er ikke helt klarlagt, men flere ting spiller inn på hva mygg foretrekker.

  • Mygg bruker synet aktivt, og mørke klær tiltrekker mygg mer enn lyse klær.
  • Mygg bruker luktesansen til det fulle og visse lukter er antatt å tiltrekke mygg mer enn andre. Karbondioksid tiltrekker mygg. Melkesyre virker også tiltrekkende - når vi blir varme og svette liker derfor myggen oss ekstra godt.

Husk også på at om man er mye plaget av mygg eller ikke er en subjektiv oppfatning. Noen klør kanskje veldig, og føler seg veldig plaget av myggstikk selv om de ikke nødvendigvis er stukket mer.

Forebygging av myggstikk

  • Dekk til mest mulig av huden med klær. Myggen stikker lett igjennom tynne klær.
  • Bruk myggmiddel på hudområder som ikke er tildekket av klær.
  • Myggmidler skal ikke smøres direkte på huden til barn under 3 år, men kan påføres klær.
  • Kombiner gjerne bruk av myggmiddel med insektmiddel til impregnering av klær (Cactus Clothing Treatment).
  • Myggnett foran vinduet kan være lurt dersom du sover med vinduet oppe i områder med mye mygg. Eventuelt sett opp et myggnett over sengen.
  • Mygg tiltrekkes av lys. Unngå å la vinduer eller dører stå åpne når lyset er på inne.

Dersom du skal til et tropisk strøk er det svært viktig å forebygge mot myggstikk, da mygg i visse områder kan overføre alvorlige sykdommer.

Behandling av myggstikk

Kløe og ubehag på myggstikk kan lindres med ulike midler som demper kløe eller kjøler ned området, for eksempel Eurax eller Hvit Vask sinkliniment. Unngå å klø!

Når bør du kontakte lege?

  • Dersom du får en kraftig reaksjon på myggstikk bør du oppsøke lege for behandling.

Kilder: Folkehelseinstituttet og Norsk Legemiddelhåndbok.