Pigmentflekker

Når huden din utsettes for sol, kan det noen ganger oppstå mørkere områder, ofte i ansiktet. Dette omtales for pigmentflekker.

Pigmentflekker

Pigmentflekker – hva er det?

Pigmentflekker oppstår i huden og opptrer som mørkere flekker eller mørkere større områder. Det er vanlig at pigmentflekker kommer på hudområdene som utsettes for mest sol, og ansiktet, slik som kinn, panne, tinning og overleppe er derfor spesielt utsatt. Pigmentflekker ses også ofte på håndbakene.

Pigmentflekker finnes i mange ulike typer. Pigmentflekker er ikke farlig, men det kan oppleves som sjenerende og kosmetisk skjemmende.

Hvorfor oppstår pigmentflekker?

Overdreven soling i kombinasjon med lite solbeskyttelse fører ofte til at pigmentflekker oppstår. I tillegg ser det ut til at arv og genetiske faktorer også har en betydning for om man får pigmentflekker eller ikke.

Hormoner kan også gi pigmentflekker, og spesielt gravide mer utsatt for å få pigmentflekker enn andre. Pigmentflekker som skyldes påvirkelse av hormoner i kroppen, forsvinner som regel av seg selv etter noe tid, men de kan også bli permanente.

Noen typer medisiner kan gjøre deg mer utsatt for pigmentflekker, blant annet p-piller og visse medisiner mot epilepsi. Bruker du medisiner som øker faren for å få pigmentflekker, er det viktig at du bruker solfaktor med høy beskyttelse, gjerne året rundt! Spør oss på apoteket dersom du er usikker på om dine medisiner kan gi deg pigmentflekker.

Gode råd mot pigmentflekker

  • Ha solvett og unngå overdreven soling!
  • Bruk alltid høy solfaktor, spesielt i ansiktet. 
  • Velg en solkrem med høy beskyttelse mot både UVA og UVB stråler.

Hjelp mot pigmentflekker

På apoteket får du kjøpt kremer som kan bidra til å gi deg en jevnere hudtone. Disse produktene skal virke forebyggende og reduserer pigmentforandringer, samt tilføre huden din masse med fuktighet.

En jevnere hudtone kan også oppnås ved bruk av makeup i form av foundation eller pudder. For eksempel kan makeup fra La Roche-Posay eller Idun Minerals benyttes, som du får kjøpt i apotek.

Dersom du har uttalte pigmentflekker, kan du få hjelp hos lengen din. Reseptbelagte kremer, laser- og frysebehandling er eksempler på ulike behandlinger mot pigmentflekker som du kan få fra lege, dersom legen din finner det nødvendig. Dersom du har fått pigmentflekker i forbindelse med oppstart av nye medisiner, kan du diskutere med legen din om du skal fortsette eller ikke med den aktuelle medisinen. Husk å aldri slutte med medisiner uten at dette er avtalt med legen din først.

Kilder: vitusapotek.no, Legehåndboka, Norsk elektronisk legemiddelhåndbok, Store norske leksikon og Kreftforeningen.