Skrubbsår

Skrubbsår er gjerne mer smertefulle enn de er alvorlige. Ved skrubbsår er det som oftest bare hudens overflate som er skadet og sårene blør som regel minimalt. De fleste skrubbsår kan du enkelt rengjøre og behandle selv.

Skrubbsår

Det kan fort gå galt når sykler og sparkesykler skal testes for aller første gang i år. Heldigvis ser skrubbsår verre ut enn det de egentlig her, men det er viktig med riktig rens for at såret skal gro riktig og ikke føre til infeksjoner.

Hvordan behandler man skrubbsår?

Det aller første man må gjøre, før man begynner å rense såret, er å vaske hendene. Dette for å unngå at skitt fra hendene kommer i såret. Deretter skal man rense skrubbsåret for partikler, som for eksempel småstein, sand, jord. Dersom det er vanskelig å få ut dette kan man bruke steril pinsett, eller oppsøke lege. Særlig er dette viktig dersom skrubbsåret er i ansiktet, da urenheter i såret kan føre til skjemmende arr.

For å unngå infeksjon i såret er det lurt å rense såret med rent vann eller sårrens (Pyrisept eller Klorhexidin). Rundt såret kan man vaske med såpevann for å fjerne det meste av skittet, men unngå å gå såpevann i selve såret. Avslutningsvis kan man smøre på en antiseptisk salve for å unngå infeksjon i såret.

Plaster, eller ikke plaster?

Dersom det er et lite skrubbsår er det ikke nødvendig med plaster, men plasteret vil hindre at smuss og bakterier kommer i såret. Velg et plaster som ikke fester seg i såret, og hvor puten er stor nok til å dekke hele skrubbsåret. Plasteret skal byttes hvis det blir skittent eller om det løsner fra huden før såret er grodd.

Når skal lege kontaktes?

  • Dersom du ikke får rengjort såret ordentlig
  • Om det er tegn til infeksjon i såret (rødt, hovent eller væsker)
  • Dype sår, sår som spriker mye eller dersom det blør mye

Kilde:  Norsk Helseinformatikk